Löytöeläimet

Täällä Etelä-Pohjanmaalla on etenkin kissojem tilanne erittäin surkea. Vanhat tavat ja käsitykset istuvat tiukassa ihmisten mielissä ja kissoja pidetään samalla periaatteella kuin vuosikymmeniä sitten. Kissan arvostus eläimenä on erittäin alhainen ja ilmaisia pentuja on palstat tulvillaan. Lisäksi kun pentuja tulee vuoden aikana parhaimmillaan kahdesti, on tarjotaa enemmän kuin kysyntää. Pentuja hylätään, heitetään autoista, jätetään ihmisten pihaan jne.

Löytöeläimiä näiden hylättyjen ja heitteillejätettyjen lisäksi ovat ne kaikki, jotka ovat syystä tai toisesta karanneet omistajiltaan.Löydän jonkun lemmikin, miten toimin?


Jos löydät eläimen, joka on selkeästi ollut/on jonkun lemmikki niin voit yrittää saada sitä kiinni.

Katso, onko eläimellä kaulapantaa ja jos on niin tarkista, löytyykö pannan ulko- tai sisäpuolelta yhteystietoja. Kysele myös lähitienoon ihmisiltä, tietävätkö he, kuka eläimen omistaa.

TATUOINNIT


Tarkista, onko eläimen vasemmassa korvassa tatuointia. Koirilla tatuointi on toisinaan vasemmassa nivusessa. Rotukoiran korvaan on voitu tatuoida koiran rekisterinumero, jonka perusteella omistaja on helppo selvittää. Rekisteriä ylläpitää Suomen Kennelliitto.
Suomen Kissaliitto taas ylläpitää rotukissojen rekisteriä. Jos löytämäsi kissa on rotukissa, sen omistaja löytyy rekisterinumeron perusteella Kissaliiton tietokannasta.

SIRUT

Eläimellä saattaa olla kaulanahan alla mikrosiru. Mikrosirujen lukulaitteita löytyy useimmista löytöeläinten talteenottopaikoista ja monilta eläinlääkäriasemilta. Mikrosirun numeron avulla pystytään selvittämään eläimen omistaja.


VAHINGOITTUNUT ELÄIN

Mikäli eläin on huonossa kunnossa tai vahingoittunut on Sinulla velvollisuus auttaa sitä. Ota yhteyttä mahdollisimman nopeasti joko paikalliseen Eläinsuojeluyhdistykseen, löytöeläintarhaan tai/ja eläinlääkäriin. Jos tilanne on itsellesi hankala, etkä tiedä, miten toimia, voit aina soittaa meille. Ohjeistamme Sinua kuinka toimia tai tulemme paikan päälle.


ILMOITUS

Mikäli eläin on fyysisesti kunnossa, voit kysellä lähinaapureilta, onko heillä tietoa kenen lemmikki olisi kyseessä ja me ilmoitamme välittömästi netissä, jos saamme lemmikistä kuvan ja tiedot löytöpaikasta. Mikäli omistajaa ei tavoiteta, on kunnan velvollisuus tarjota löytöeläimelle suoja ja tarvittava hoito 14vrk ajaksi, ja jos omistajaa ei tämänkään jälkeen löydy, pyritään eläimelle löytämään uusi koti.


LÖYTÖKISSAN MÄÄRITTELY

Kissat, jotka ovat kauan kateissa, itsenäistyvät nopeasti ja ovat löydettäessä hyvin arkoja. Arka on kuitenkin aivan eri asia kuin villikissa ja näisen kahden erottaminen toisistaan vaatii harjaantunutta silmää ja kissan tarkkailun useamman päivän ajan. Kissaa ei voida määritellä täysin villiksi näkemättä sitä ja tarkkailematta sitä. Tästä syystä me otamme mahdollisuuksien mukaan hoitoomme myös nämä erittäin arat tapaukset, koska kaikilla on oikeus elämään. Jos kissa on hieman reissussa rähjääntynyt, eli takussa, likainen ja myös epäluuloinen ihmistä kohtaan, se ei silti tarkoita, että se olisi villi.

Yhtäkään kissaa ei ole jouduttu lopettamaan meidän toimestamme siksi, että se olisi liian villi. Jokainen on ajan myötä kesyyntynyt ja löytänyt sen luottamuksen ihmiseen. Kyse on vain ihmisten omista asenteista ja viitseliäisyydestä. Myös pennut, jotka ovat syntyneet ulos ja ovat löydettäessä pieniä sähikäisiä, oppivat oikeissa käsissä aivan tavallisiksi kotikissoiksi ja saavat elää hyvän elämän.